Takaisin blogiin

Pikkujoulupiiraat - Suolaista ja makeaa marraskuuhun

15.11.2016 Ruoka

Resepti: Pikkujoulupiiraat

Resepti: PikkujoulupiiraatResepti: Pikkujoulupiiraat

Lapsuudessani juhlissa (tai vähänkin erikoisemmissa tilanteissa) tarjottiin aina suolaista piirakkaa. Yleensä piiraat sisälsivät turvallisia ysärimakuja akselilla kinkku-paprika-meetvursti-edam, mutta välillä joku saattoi revitellä ja laittaa katkarapuja piirakkaan, tai uskaliaasti jopa jotain vahvempaa juustoa.

Uskon itse vakaasti mutkien oikomiseen juhlatarjottavissa, koska en halua stressata ja valmistaa tarjottavaa päiväkaupalla etukäteen, tai pahimmassa tapauksessa itse pirskeiden aikana. Oma tapani välttää mahdolliset katastrofit on napata kaupasta valmiita voitaikinalevyjä ja täyttää ne herkullisilla päällisillä. Näin ei tarvitse miettiä, onnistuuko pohja, onko täyte tarpeeksi mehevää tai näyttääkö piiras edustavalta.

Perinteisin tapa tarjota suolaista piirakkaa on pyöräyttää salaatti sen kylkeen tarjottavaksi. Olen lähiaikoina törmännyt versioihin, jossa piirakka ja salaatti eivät ole erillisiä ruokia, vaan salaatti kootaan valmiin piirakan päälle. Minusta tämä on raikas ja moderni tapa tarjota piirakkaa. Voitaikinalevyistä saa helposti pieniä, somia annospiirakoita, jotka saa helposti kauniiksi tuoreilla päällisillä.

Voit valmistaa reseptin tonnikalatahnan etukäteen jääkaappiin. Voit paistaa voitaikinan ennen vieraiden tuloa, valmistella täytteet ja lyödä päällykset piirakoiden päälle juuri ennen tarjoamista.

Kilosta voitaikinalevyjä tulee yhteensä 20 pikkupiirasta; eli 10 suolaista ja 10 makeaa.

Pikkujoulupiiraat

1 paketti (1 kg) voitaikinalevyjä
1 kananmuna

Tonnikalatäyte:

1 prk tonnikalaa vedessä
1 prk (150 gr) ranskankermaa
3 rkl luonnonjogurttia
1 dl tuoretta, hienonnettua tilliä
1 tl raastettua sitruunankuorta
Suolaa ja mustapippuria
1/2 rasia rucolaa tai muuta rapsakkaa salaattia
3-4 retiisiä ohuina viipaleina
4 kananmunaa

Vuohenjuustotäyte:

1 pkt vuohenjuustoa (esim. Sainte Maure)
1,5 dl viikunahilloa
1/2 rasia rucolaa
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä
2-3 luumua
balsamicosiirappia

Aseta voitaikinalevyt leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle ja anna niiden sulaa puolisen tuntia. Leikkaa levyt puoliksi ja pistele haarukalla muutaman kerran levyjen keskelle, jotta keskiosa ei nouse niin paljon. Voitele palojen reunat kananmunalla.

Vuohenjuustopiiraat:

Levitä nokare viikunahilloa jokaiselle palaselle. Leikkaa ohuita kiekkoja vuohenjuustosta ja levitä ne palasten keskelle, jätä reunat tyhjäksi täytteistä. Paista 200C asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes voitaikina nousee ja ruskistuu kauniisti.

Anna piiraiden jäähtyä hetken ja asettele juuri ennen tarjoamista päälle rucolaa, lohkoiksi leikattuja luumuja, murskattuja pistaasipähkinöitä ja kevyt töräys balsamicosiirappia.

Tonnikalapiiraat:

Paista kananmunalla voidellut voitaikinalevyt uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes ne kohoavat ja ruskistuvat. Tee tällä välin tonnikalatahna: sekoita yhteen tonnikala, ranskankerma, jogurtti, tilli, sitruunankuori ja mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Keitä kananmunat haluamaasi kovuusasteeseen, kuori ja lohko neljään osaan.

Kun piiraat tulevat uunista, anna niiden jäähtyä hetken ja juuri ennen tarjoilua paina piirakan keskiosa ruttuun ja täytä ne 1-2 ruokalusikallisella tonnikalatahnaa. Nostele piiraiden päälle rapsakkaa salaattia, retiisiviipaleita ja kananmunalohkoja. Tarjoa heti.

Resepti: Pikkujoulupiiraat



Tee itse kimaltavat pikkutaulut

Joulun sisustustrendejä

Jätä kommentti